16 | Joulusatuhetki

16

Minä olen huono seinäkalenteri-ihminen. Itse asiassa käytän nykyään pelkästään kännykän kalenterisovellusta eli en kanna mukanani mitään perinteistä almanakkaa. Ensi vuodeksi olen kuitenkin ostanut itselleni kalenterin keittiön seinälle. Aion ahmia sitä päivittäin.

Kyseessä on jo aiemmin ainakin Satuhetken Facebook-sivulla hehkuttamani Satokausikalenteri. Kalenterintekijöiden mukaan meidän suomalaisten syömistä kotimaisista vihanneksista yli 90% koostuu alle kymmenestä eri kasviksesta. Helppo uskoa, kun katsoo omaan kauppakärryynsä. Salaattia, kurkkua, tomaattia, sipulia, punasipulia, purjoa, porkkanaa, paprikaa, perunaa… Aina samaa. Ihan hyvää, mutta aina samaa.

kalenteri1
© Satokausikalenteri

Satokausikalenterin ideana on tarjota kuukausittain lista sesongin mukaisia kasviksia kauppalapun kirjoittajalle. Satokauden aikana hankitut kasvikset ovat maukkaimmillaan, edullisimmillaan ja ekologisimmillaan. Vuoden varrelle on tiputeltu yli 150 Suomessa tarjolla olevaa vihannesta, juuresta, marjaa, hedelmää, sientä tai palkokasvia. Osa kasviksista on tietysti itsekin kasvatettavissa tai jokamiehenoikeuksiin perustuen metsistämme poimittavissa. Tekijät kertovat omien kokemustensa mukaan, että sesonkiruokailu on mahdollista perustaa kotimaisille, hyvin varastointia kestäville kasviksille. Monipuolisuutta voi hakea tuontitavarasta, kuten sitruksista.

Kalenteriin on koottu myös kasvisten ravintoarvot. Veikkaan, että noilla sivuilla en itse tule paljoa aikaa viettämään. Siinä vaiheessa, kun alan tutkia kasvisten energiapitoisuuksia, pyydän ystäviäni puuttumaan tilanteeseen. Kuten jo syyskuussa kirjoitin, en usko maailmasta löytyvän kovinkaan montaa hedelmälihavaa. On omena- ja päärynävartaloita, muttei setää tai tätiä, joka on lihava vain siksi, että popsii vitamiinipitoisia hedelmiä tai vihanneksia. Myöskään vitamiinien osalta en usko jaksavani taulukoita tutkia. Metodini on se, että täytän lautasta eri väreillä mahdollisimman usein. Pidän raaoista kasviksista ja jäiset marjat  ovat karkkiani. Uskon tämän riittävän riittävään vitamiinien saantiin.

Se mikä minua kasvisten lisäksi kalenterissa kiinnostaa, on etyleeni. Etyleeni on kasvisten tuottama kaasu. Toiset kasvikset ovat sille erityisen herkkiä ja toiset tuottavat sitä enemmän. Tällaisia kasviksia ei kannata säilyttää keskenään tai voi huomata herkkiksen pilaantuneen tavallista nopeammin.

Jottei valinta menisi liian vaikeaksi, kalenteri suosittelee kuukausittain jokusta kasvista. Pelkästään niitä valitsemalla, tulen ensi vuonna popsimaan 59 erilaista HeVi-osaston tuotetta. Pyrin kuitenkin olemaan ahneempi.

Jos kiinnostuit kalenterista, kurkkaa satokausikalenteri.fi. Sivuilta löydät kalenterin lisäksi paljon muutakin. Kantsii myös poiketa kalenteriporukan Facebook-sivulla.

Kiitos tämän herkun tekijöille. #satokausi #sesonki

kalenteri2
© Satokausikalenteri

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s