1 | Joulusatuhetki

Satuhetken joulukalenteri haastaa minut ja sinut keskittymään päivittäin yhteen terveyttä ja hyvää oloa lisäävään asiaan.

Joulukuu on kuukausi, jolloin vanha vuosi – tai ehkä koko maailma – tehdään valmiiksi. Sivussa valmistellaan joulun juhlaa. Se näkyy kiireenä töissä ja vapaalla. Vuodenaika on pimeä ja ihmisten jaksaminen kovilla. Pimeys, sade ja kylmyys ovat hyviä syitä jäädä kotisohvalle iltalenkkiaikaan. Kaupan hevi-hyllystä löytää ihania sitruksia sekä muita kauden hedelmiä ja vihanneksia, mutta kotimaiset tuoreet kasvikset ovat menneen kesän lumia niin maultaan kuin hinnaltaan. Raskaammat ruoat ja herkut vetävät puoleensa.

Joulusatuhetket pysäyttävät juoksupyörän yhden asian tai ajatuksen ympärille. Viikonloppuisen mindfulness-kurssin innoittamana pyrin antamaan päivittäin yhdelle hyvän olon asialle enemmän huomiota – keskittymään siihen syvemmin ja hyvemmin.

Hiivi hitaasti kohti joulua esille nostamieni asioiden kanssa tai valitse oma päivittäinen hyvän olon juttusi. 24 pienen pientä pysähtymistä ja tekoa oman itsemme ja läheistemme hyväksi. Jokaista päivää maustaa armollisuus itseä kohtaan. Vähemmän on enemmän. Oletko mukana?

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietän Satuhetkeni wanhan kaverini smoothien kanssa ja jaan reseptini sinullekin. Mitään joulutähtitiedettähän smoothien tekeminen ei ole: blenderiin voi sujauttaa sitä, mikä itselle maistuu.

smoothie

Joulunpinkki smoothiehetki

  • purkki rahkaa
  • kourallinen jäisiä mustikoita
  • kourallinen jäisiä puolukoita
  • tilkka Valion 10% mustikkakeittoa
  • muutamia kuivatettuja nokkosenlehtiä
  • makeutta oman maun mukaan (banaania, hunajaa, sokeria)

Itse olen sen verran hapannaama, etten lisää smoothieeni makeutta.

Hyvä olo tulee tänään siitä, että tiedän hörppineeni kylläisenä pitävää proteiinia. Protskut ovat hoikistujan kamuja, koska niiden hyötykäyttö kuluttaa enemmän energiaa kuin hiilareiden ja rasvojen hyödyntäminen. Proteiini myös suojaa lihaksia kuihtumiselta vartalon ohenemisen yhteydessä. Kukapa sitä nyt lihakseton laiha tahtoisi olla? Kohtuus proteiinienkin kanssa on paikallaan.

Myös smoothien puolukka tekee hyvää – sekä ylä- että alapäässä, etten sanoisi. Toimii se tehokkaasti siinä välimaastossakin. Sekä kolesteroliarvot että verensokeri tykkäävät joulunpunaisesta puolukasta. Puolukka ehkäisee tulehduksia (mm.virtsateissä), sydän- ja verisuonitauteja, allergioita, jopa syöpää. Suomalaisen supermarjan edut ovat melkoiset. Puolukka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kaveri lautaselle ja lasiin. Pari desiä puolukkaa toimii vähintäänkin omenan lailla mitä tulee lääkärikäynteihin =)

Mustikka ei paljon puolukalle häviä. Mustikoiden on myös todettu ehkäisevän tulehduksia, edistävän sydänterveyttä ja vähentävän kroonisia sairauksia. Onpa joku tutkinut niiden madaltavan verenpainettakin. Hyvä joulunalusmarja siis meille kaikille stressaantuneille.

Kesällä poimimani nokkoset ovat nyt rutikuivia. Kuivattu nokkonen on lukemani mukaan melko stydiä tavaraa, joten lisäsin sitä blenderiin ihan muutaman lehden verran. Kuivattukin nokkonen sisältää kivasti C-vitamiinia. Runsasrautaisessa nokkosessa on myös piitä, joka on hyväksi hiuksille ja kynsille.

Joulun aikaan ja joulukalentereihin kuuluu perinteisesti suklaa. Joulusatuhetket huipentuvat myös siihen. Vielä olen kalenterin matkan päässä suklaaherkuista. Jouluna karkkilakko taukoaa ja mieli kiittää siitä, minkä kroppa häviää!

Hyvinvointia joulukuulle meille jokaiselle!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s