2 | Joulusatuhetki


Täksi joulukuun 2. päiväksi on luvattu jopa aurinkoa. Satuhetken joulukalenteri sukeltaa veteen.

Vesi on tärkeä rakennusaineemme. Olemme 50-70-prosenttisesti vettä. Rasvakudos sisältää vähemmän vettä kuin lihas. Itseäni hymyilyttää ajatus siitä, että me rehevät ihmiset ollaan – fysiologisesti – paljon kuivempia tyyppejä kuin ohuemmat ystävämme. Yritetään kuitenkin kaikenkokoisina välttää kuivan nuivaa ajattelua ja asennetta.

Elintoimintomme tarvitsevat vettä. Veri virtaa. Vesi kuljettaa happea ja hiilidioksidia pitäen myös kroppamme oikean lämpöisenä. Ravintoaineet kulkevat ja imeytyvät käyttöön. Kehoon kuulumaton ylimääräinen kuona ja myrkyt kulkeutuvat pois vessassa ja hikoiltaessa. Vesi poistaa kehosta suoloja, jotka kerryttävät nestettä aiheuttaen turvotusta. Nivelet kiittävät vedenjuojaa voitelusta. Lihastreenaaja palautuu nopeammin huolehtiessaan siitä, että lihakset saavat riittävästi ravintoaineita kuljettavaa vettä. Lihakset ovat jopa 80-prosenttisesti vettä.

Sanotaan, että talvi aina yllättää suomalaisen. Minä kyllä varustauduin talveen monin tavoin. Talvirenkaat oli vaihdettu ja talvivaatteet kaivettu komeroista. Iholleni talvi kuitenkin tuli salakavalasti. Korppuiho? Rohtuneet huulet? Kuivat silmät? Mikä avuksi?  Sisäisesti nautittu vesi. Se kosteuttaa ihoa enemmän kuin iholle levitetyt kosteusvoiteet. Eli muista juoda. Joulupukin listaan voi silti hyvällä syyllä lisätä kunnon kosteusvoiteen sekä kasvoille että vartalolle.

Vesi lisää kylläisyyden tunnetta. Iso lasillinen vettä ennen ruokailua saattaa helpottaa kohtuukokoisen ruoka-annoksen ottamisessa. Joskus me saatamme syödä janoomme – ja tietysti tylsistymiseen. Onko minulla nälkä, jano vai tekeekö mieli syödä ihan muuten vain? Pysähdy hetki ja juo lasillinen vettä. Saatat piristyä. Vesi elimistössä pitää energisenä, auttaa keskittymään ja motivoitumaan.

IMG_0213
Puhdas (hana)vesi on arvotavaraa, mikä meidän on välillä vaikea muistaa. Hanki itsellesi kaunis kannu tai pullo. Täytä se vedellä ja huolehdi säännöllisestä juomisesta. Lisää vettä elämääsi keittämällä keittoja. Nauti sumusadelenkeistä. Ui, jumppaa tai juokse uima-altaassa. Uintilahjakortti on myös hyvä joululahja ja joululahjatoive. Sytytä kynttilät ja laske itsellesi lämmin kylpy (note to self: kylpyamme Joulupukin kirjeeseen). Vinkkinä! Vesivahdin voit ladata myös puhelimellesi. Sovelluskaupoissa on ladattavissa ohjelmia, jotka tökkäävät sinua, kun on aika hörpätä.

Vettäkin voi käyttää liikaa. Niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Sen huomaa hönttinä olona ja vesilaskun suuruutena. Kohtuus siis tässäkin asiassa.

Vesitinköhän nyt päiväsi? Tänään on Anelman ja Unelman päivä. Muista unelmoida.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s