8 | Joulusatuhetki

image

Hetki ja hippuset. Siinä hyviä aineksia kiitollisuuteen.

Oletko sinä tuntenut tänään kiitollisuutta? Heräsitkö aamulla tyytyväisenä? Nautitko rauhallisista aamukahveista? Naurattiko radion aamutiimi sinua höpinöillään? Innostuitko hyvästä biisistä? Onnistuitko erityisen hyvin työssäsi? Saitko kiitosta? Näitkö jotain kaunista? Maistoitko jotakin maukasta?

Se, että ihmisellä on kaikki päällisin puolin hyvin, ei tee hänestä automaattisesti kiitollista. Se, että on joutunut kokemaan isoja, surullisiakin elämänmullistuksia, ei ole este tuntea kiitollisuutta. Jos sinä törmäät todella onnelliseen ihmiseen tai tiedät, että jollakin on käynyt todella hyvä flaksi rakkauden, työn, rahan tai jonkin muun asian suhteen, tunnetko iloa ja onnea hänen puolesta? Vai hymyiletkö tuntien silti ärsyttävää tunnetta – ehkä kateutta – siitä, että toisella pyyhkii hyvin? Luultavasti ymmärrät, että hänen onnensa ei ole sinulta pois, mutta silti vähän harmittaa. Osaatko tuolla hetkellä nähdä omat kiitollisuuden aiheesi?

Tyytyväisyys kasvattaa terveemmän ja pidemmän elämän mahdollisuutta. Jokainen meistä voi paiskia töitä oman onnensa ja onnellisuutensa eteen. Kiitollisuus on onnen aapisen ensimmäisiä aakkosia. Aivan kuten aat, beet ja ceet, myös kiitollisuutta on mahdollista oppia – harjoittelemalla.

Kiitollinen ja onnellinen ihminen ei ole mikään positiivinen hölmö. Hän vain näkee vaikeudet esteinä, jotka on mahdollista ylittää. Haasteet voi asettaa tavoitteiksi, kääriä hihat ja tehdä se, mihin omat rahkeet riittävät. Siihen voi olla tyytyväinen. Siitä voi olla kiitollinen. Toki on myös asioita, joihin voi vaikuttaa vain vähän tai ei lainkaan. Silloin auttaa asenne. Jos edessä on kallio, se ei tule siirtymään pois. Ellei sitä voi kiertää, se pitää ylittää – tai asettua täl puolel kalliota. Ei auta itku, ei kiukku, eikä ikävät ajatukset. Kallio ei ole moksiskaan, vaikka ajattelisit siitä rumasti. Oma mielesi sen sijaan ei tykkää moisesta. Syvä huokaus ja suunnittelemaan. Kiitollisuutta voi tuntea jokaisesta sentistä, jota kapuaa kallionseinämää pitkin. Kiitollisuutta voi tuntea myös siitä, että tekee leirinsä kallion täl puolel, eikä tavoittelekaan muuta.

Kiitollisuustreenejä

Oletko sinä koskaan kokeillut kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä? Asiat muuttuvat todemmiksi, kun ne kirjoittaa ylös. Mieti iltaisin tai aamuisin muutamia asioita, joista tunnet ylpeyttä, kiitollisuutta ja hyvää oloa. Listaa niitä muistiin. Jonkin ajan kuluttua huomaat, että sinulla on todellakin aihetta olla tyytyväinen. Sillä hetkellä, kun kaikki kaatuu päälle ja taivas tippuu niskaan, tuo lista muistuttaa sinua asioista, joista voit kaikesta huolimatta olla kiitollinen.

Olet varmasti kokenut päiviä, joista et uskonut selviäväsi? Kipua, surua, ikävää, epätoivoa, riittämättömyyttä, pelkoa… Et uskonut, mutta selvisit. Vaikken kannustakaan ajattelemaan liikaa eilistä tai huomista, kiitollisuuden opettelussa on hyvä miettiä vaikeuksia, joista on selvinnyt. Selvisin kerran, selviän jatkossakin. Asiat ovat nyt hyvin.

Jos haluat varmistaa, että päiväsi menee pilalle, muista tsempata itseäsi tehokkaalla vali-vali -puheella. Se auttaa aina. Jos sen sijaan haluat hyvän päivän, puhu itsellesi myönteisesti. Kun löydät heti aamulla elämästäsi aiheita olla kiitollinen, todennäköisyys mukavaan päivään kasvaa.

Keksitkö sinä omasta elämästäsi heti kymmenen kiitollisuuden aihetta? Jos keksit, käy kertomassa ne muillekin Satuhetken Facebook-sivulla tämän päivän linkin alla. Jos keksit viisi, kerro nekin.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”8 | Joulusatuhetki

 1. Mira

  Nukuin tänään pahasti pommiin (2.5 tuntia) ja myöhästyin töistä oikein kunnolla. Erinomaisen hyvin nukuttu yö oli ensimmäinen laatuaan pitkään aikaan, ja se tuntuu vieläkin hyvältä, vaikka aamulla olin asiasta vähän eri mieltä. Virkeyteni ansiosta huomasin, että hei, tänään ei sada, voin lähteä lenkille (vaikkei se sade/tihku/räntä mitään haittaa, on se silti aina hyvä tekosyy olla lähtemättä). Kiertelin uusia reittejä ihanassa iltahämärässä ja siinä kävellessäni katselin sisään erilaisten kotien ikkunoista. Ihana ja työntäyteinen päivä kaikenkaikkiaan. Monta juttua ja pientä yllätystä, joista voi arjessa olla kiitollinen.
  PS
  Olen kiitollinen myös tästä joulukalenterista, jonka ”tehtäviä” pureskelen aina nukkumaan mennessäni. Ihanaa joulunalusaikaa sinulle!

  Liked by 1 henkilö

  1. Iso kiitos Mira! Taas nähtiin: 2,5 ”muka-paha” pommiin nukkuminen olikin yksi päivän isoistapienistä iloista tuomansa pirteyden vuoksi. Mira, minäkin harrastan tuota ikkunatirkistelyä 🙂 Kauniita (ja kauheita) verhoja, ihania lyhtyjä ja jouluvaloja… Itse vietin myös tänä iltana aikaa ulkona kävellen. Nautin pimeydestä ja ilman kuivuudesta. Mielessä pyörähti myös pakkastalvea pienempi sähkölasku 🙂 Kiitoksen aihe sekin. No uskotaan sääsetien ennustukseen, jonka mukaan kaikkialle Suomeen saadaan valkea joulu.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s