4 | Joulusatuhetki

image.jpeg

Eilisillan HOT-syvävenyttelystä intoutuneena, jaan tänään ajatukseni venyttelystä ja kehon huollosta sen avulla.

Paraskin puhuja! Tiedän venyttelyn hyvää tekevän vaikutuksen, osaisin kyllä venytellä itsenäisestikin, mutta jokin siinä tökkii. Itseäni venyttely alkoi kiinnostaa tasan sinä päivänä, kun parasta ennen -päivä oli jäänyt taakse. Olisi pitänyt aloittaa aiemmin ja pitäisi venytellä useammin.

Venyttelyä on erilaista. Muutaman sekunnin nopeat venytykset lämmittävät ja valmistavat lihaksia treeniin. Lenkin tai pumpin jälkeiset puolen minuutin mittaiset venytykset palauttavat lihakset lepotilaan, parantavat lihasten aineenvaihduntaa ja siten nopeuttavat palautumista. Minun suosikkini ovat pitkät syvävenytykset.

Ajattelepa liian pieniä ja lyhyitä sukkahousuja. Tunne miten yrität venyttää ne päällesi. Tai ajattele sujauttavasi kätesi lapsen hanskaan. Ei mahdu. Puristaa. Kiristää. Ärsyttää. Lihakseni kiukkuavat samaa asiaa. Tuntuu, että lihakset ovat kerääntyneet kasaan, yrittävät olla mahdollisimman supussa. Sitä ne ovatkin – ja vetävät samalla koko kroppaa kasaan ja ryhtiä kumaraan tehden samalla melko kipeää. Oma moka!

Lihakset sopeutuvat siihen asentoon ja tilaan, jossa niitä käytetään eniten. Missä asennossa sinun lihaksesi ovat eniten? Istumatyö, istumavapaa-aika, röhnötys ja muut huonot asennot tai toisaalta kova liikuntakin pistävät lihakset melkoiseen sopeutumiseen. Itse pidän päivittäin istumalakkoa. En istu koko työpäivää. Yritän siten edes vähän helpottaa rintalihasten, lonkan koukistajien ja reiden takaosien taakkaa. Näillä alueilla on silti paljon tehtävää venyttelytunneilla.

Venyttelisitkö kanssani jouluun asti? Onko sinulle luontevampaa kissan tai lapsen lailla venytellä heti herättyäsi vai rauhoittaisitko itsesi uneen syvillä hengityksillä ja venytyksillä? Vetreytetään yhdessä myös selkärankaa. Ohjeita selän kiertovenytykseen löytyy kyllä Herra Googlen avulla. Klikkaa vaikkapa tätä.

Venyttelyä on vaikea tehdä väärin. Muista vain rentouttaa kroppasi. Mitä rennommaksi saat venytettävän lihaksen ja mitä syvempään saat hengitettyä venytyksen aikana, sen parempi sinulle. Älä revi.

Venytys saa tuntua, muttei sattua, sanoo oma syvävenyttelyohjaajani Ilona.

Ohjattu venyttely on hyvä tapa opetella ja innostua venyttelystä. Itselleni lämmitetyssä tilassa, lämpimin savipussein tehostetetut 3-5 minuutin HOT-syvävenytykset ovat viikottaista karkkia. Rentous, hengitys ja venytys ovat herkkua. Jos vielä pystyn keskittymään hetkeen ja unohtamaan kaikki työ- ja kotiasiat, tunnen oloni melko onnelliseksi – ja puoli metriä tavallista pidemmäksi =)

Nyt viikonloppuun!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s